info@peerpointherstelacademie.nl

Koffie ochtend

Terugkerende activiteit

Maak vrijblijvend kennis met PEERpoint tijdens een lekker bakkie koffie of thee. Je krijgt informatie over het wat, waarom, hoe, voor wie, wanneer en waar in een informeel vraag en antwoord gesprek. Ook voor hulpverleners!                                           

 • 30 november
 • 23 december
 • 27 januari
 • 22 februari
 • Tijd: 10.30-11.30 uur

Duo-training 

Terugkerende activiteit

Training van een dagdeel voor duo’s cliënt/hulpverlener over herstel. Deze training heeft het karakter van een workshop. Wil jij nog beter samenwerken met jouw hulpverlener? Elkaar op een leuke en ontspannen manier wat beter leren kennen? Samen inzichten op doen over herstelprocessen in het algemeen en over jouw herstelproces in het bijzonder? Geef je dan op voor deze training op 1 van de onderstaande data en neem je hulpverlener mee!

 • 20 januari
 • Tijd: van 10.00-12.30 uur incl. pauze

Open supportgroep

Terugkerende activiteit

Met een groepje van 5-6 peers kom je vier keer bij elkaar om succes ervaringen te delen en om steun en begrip te bieden en te ontvangen. Een ervaringsdeskundige coach begeleidt het gesprek. Per keer wordt bekeken wie wat wil inbrengen. 

 • Startdatum eerste groep: 9 november
 • Vervolgdata: 16, 23 en 30 november
 • Startdatum tweede groep: 4 januari
 • Vervolgdata: 11, 18 en 25 januari
 • Tijd voor beide groepen: 13.30-16.00 uur incl. pauze

Cursus Foto Focus 

Terugkerende activiteit

Maak jij graag foto's met je mobiele telefoon? Dan is deze cursus iets voor jou! In 4 bijeenkomsten zoomen we in op het thema Herstel, onder andere door het maken van foto's met je eigen mobiel of camera. De foto's maak je naar eigen inzicht op basis van de onderwerpen die aan bod komen. Doel van de cursus is niet om te leren om mooie foto's te maken, maar om via de foto's meer inzicht te krijgen in jouw eigen herstelproces. 

 • Startdatum: 10 februari
 • Vervolgdata: 24 februari, 10 en 24 maart
 • Tijd: 10.00-12.30 uur incl. pauze

Training
Herstel begint waar je bent

Terugkerende activiteit

Ervaringsdeskundige trainers laten je in 5 bijeenkomsten kennismaken met enkele belangrijke begrippen rondom herstel.

Bijeenkomst 1: Wat is herstel?
Bijeenkomst 2: Steun /steunbronnen
Bijeenkomst 3: Kwaliteiten en valkuilen
Bijeenkomst 4: Hulp vragen en hulp geven
Bijeenkomst 5: Terugblik en Vooruitblik

 • Startdatum: 4 november
 • Vervolgdata: 11, 18, 25 november en 2 dec
 • Tijd: 13.45-16.15 uur incl. pauze

Workshop Rouw

Winterprogramma activiteit

We zijn vaak geneigd ons verdriet te overstelpen met oplossingen en afleiding, terwijl ruimte geven aan rouw veel helpender is. De eerste stap is herkenning en erkenning voor alle verlieservaringen, dus niet alleen verlies door de dood. In deze workshop, gegeven door Trudy Krabbe (coach en mentor) leer je jouw verdriet te zien en - waar je wilt - te delen en in de toekomst aandacht te geven op een praktische manier.

 • Datum: 2 december
 • Tijd: 10.00-12.30 uur incl. pauze

Inspiratiesessies voor ervaringdeskundigen

Terugkerende activiteit

Werk jij als MBO of HBO gediplomeerde ervaringsdeskundige in de zorg en wil je graag geinspireerd blijven door contact met andere ervaringsdeskundigen? Kom dan naar onze inspiratiesessies! Met elkaar praten we over ons werk, waar lopen we tegenaan en waar krijgen we energie van? Hoe zetten we onze ervaring in ten behoeve van anderen? Heb je momenteel nog geen baan als ervaringsdeskundige maar wil je wel geinspireerd blijven, dan ben je uiteraard ook van harte welkom!

 • Datum: 9 december
 • Tijd: 13.30-16.00 uur inclusief pauze

Workshop
Maak jouw routekaart voor het nieuwe jaar

Winterprogramma activiteit

Het is december. We staan vlak voor het afscheid van het oude jaar, en het inluiden en binnentrekken van het nieuwe jaar. Wat nemen we mee vanuit 2020 en wat laten we achter? We gebruiken de kaarten uit de Atlas van de belevingswereld van Louise van Swaaij en Jean Klare. Waar zitten wij in onze belevingswereld? Zit jij nog in het land van tranen, of ben je al onderweg van het land van overweldiging naar de werkelijke waarheid? Dartel je rond op de berg van hoop, of zwem je al lang in de zee van plezier? Samen met Marja Krans van Metanoia Coaching en Training stippelen onze eigen route uit voor 2021, wie we daarin meenemen, wie of wat voor ons belangrijk is, en wie of wat we achterlaten, gewoon, omdat dat beter is voor iedereen. Je kunt alleen werken, of in tweetallen, wat voor jou het lekkerst werkt. We maken een reisroute voor 2021.

 • 9 december
 • Tijd: 10.00-12.30 uur inclusief pauze

Workshop
Dagboek schrijven

Winterprogramma activiteit

Je hebt al een tijdje het verlangen om in een dagboek te gaan schrijven. Om je hart te luchten, om patronen te gaan herkennen, om een soort reisverslag van je leven in een bepaalde periode bij te houden, of om de vorderingen in jouw herstelproces te kunnen teruglezen om je te motiveren in moeilijke momenten. Toch komt het schrijven er maar niet van. Waar moet je beginnen? Waar schrijf je dan over? Welke vorm ga je kiezen? Ga je elke dag schrijven of niet? In deze workshop krijg je  waardevolle tips en trucs om nu echt eens te starten met dagboek schrijven. Als bonus ontvang je gratis een mooi notitieboek zodat je na de workshop gelijk kunt beginnen!

 • Datum: 14 december
 • Tijd: 10.00-12.30 uur

Filmmiddagen

Terugkerende activiteit

Samen ontspannen een film kijken met een onderwerp waar we na afloop over na kunnen praten. Halverwege de film houden we een pauze van 20 minuten.

 • 14 december: Crazywise
 • 15 februari: 28 Days
 • Tijd: 13.00-16.00 uur

Workshop
Kerststuk maken

Winterprogramma activiteit

Samen gezellig een kerststuk maken en ontspannen kletsen over jouw herstelreis onder het genot van een kop koffie of thee met overheerlijke kerstkrans. Maak je geen zorgen als je nog nooit iets met bloemstukjes maken hebt gedaan. Elke stap wordt voorgedaan en er is deskundige hulp aanwezig voor als het niet gelijk lukt. Je gaat hoe dan ook met een mooi kerststuk naar huis!  Voor de materialen wordt gezorgd. Denk er van tevoren wel even over na hoe je het kerststuk na afloop het handigst mee kunt nemen. 

 • Datum: 21 december
 • Tijd: 13.30-16.00 uur incl. pauze

Serie: schrijf je lied

Winterprogramma activiteit

Schrijven helpt om woorden te geven aan je proces en aan je gevoel. Sommige mensen hebben baat bij het schrijven in een dagboek, of bij het schrijven van brieven. Maar jij houdt van muziek, van zingen, van rappen! Jij wilt je eigen lied schrijven om woorden te geven aan je herstel. In deze serie van drie workshops gaan we aan de slag met het schrijven van jouw lied. De derde en laatste bijeenkomst is gereserveerd voor het laten horen van je lied aan de mensen met wie je dit creatieve schrijfproces hebt doorlopen. Je mag je lied zingen, rappen, voorlezen, wat jij wilt. Je mag ook alleen luisteren naar de anderen, als je dat prettiger vindt.

 • Data: 4, 11 en 18 januari
 • Tijd: 10.00-12.30 uur inclusief pauze

Workshop 
Schatgraven

Winterprogramma activiteit

De mooiste ideeën, de leukste plekjes, de beste capaciteiten, de fijnste doe-dingen en de grootste successtories: alles is er in Dordrecht. Alle potentie voor herstel is aanwezig. Maar weet jij het te vinden? 
In deze workshop zetten we alles op de kaart. Letterlijk! We pakken de plattegrond erbij en we gaan ‘asset mappen’: bronnen en verborgen schatten zoeken voor een goed leven in Dordrecht. Waar doe jij iets leuks met je handen, waar vind jij iets interessants voor je hoofd en waar haal jij je hart op aan iets moois? En wie durft, zet direct zichzelf op de kaart, met hoofd, hart en handen.

 Deze workshop wordt verzorgd door Mirjam van den Hoek, community developer bij Studio Opkomst (www.studio-opkomst.nl). Netwerken zit in haar DNA en mensen en bronnen met elkaar te verbinden is haar lust en haar leven. 

 • Datum: 6 januari
 • Tijd: 10.00-12.30 uur incl. pauze

Serie: schrijf je herstelverhaal

Winterprogramma activiteit

Herstelverhalen zijn persoonlijke verhalen van kracht en hoop. Wie zijn/haar herstelverhaal schrijft denkt intensief na over zijn/haar eigen herstelproces en de gebeurtenissen die hem/haar hebben gevormd. Dat heeft een helend effect. De schrijver wordt zich bewust van de eigen kracht en kwaliteiten en de vaardigheden die hij/zij heeft ontwikkeld om met tegenslag om te gaan. In deze drie bijeenkomsten gaan we aan de slag met het schrijven van jouw herstelverhaal. De derde bijeenkomst is gereserveerd voor een presentatie van alle herstelverhalen. 

 • Data: 1, 8 en 15 februari
 • Tijd: 10.00-12.30 uur inclusief pauze

Vrijwilligers sollicitatie bijeenkomst

Terugkerende activiteit

Een paar keer per jaar organiseren we een sollicitatie bijeenkomst voor vrijwilligers. In een kleine groep maken we kennis, en doen we op een ontspannen manier wat leuke opdrachten om jullie motivatie en talenten te onderzoeken. Om vrijwilliger te worden bij PEERpoint moet je de trainingen Herstellen doe je zelf en Werken met eigen ervaring hebben gevolgd of bereid zijn die te volgen. Ook vragen wij jou om minimaal drie maanden mee te draaien met het programma, zodat we elkaar goed kunnen leren kennen. Heb je zin om vrijwilliger te worden? Meld je dan aan voor de bijeenkomst in januari!

 • Datum: 14 januari
 • Tijd: 10.00-12.30 uur incl. pauze

Transactionele Analyse

Een lezing in twee delen

Transactionele analyse (TA) is een theorie over mensen, gedrag, interactie, communicatie en verandering. TA werd ontwikkeld in de jaren vijftig door Eric Berne, een Canadese psychiater. Berne was van mening dat psychologische begrippen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. In communicatie kunnen zich situaties voordoen die niet gewenst zijn. Bij veel gesprekken die mis (dreigen te) gaan zijn emoties de oorzaak. Het gedragsmodel van de TA is een methode om deze situaties te analyseren. Ben jij op zoek naar meer inzicht in je eigen gedrag en in het gedrag van anderen? Kom dan naar deze interessante lezing in twee delen. 

 • 1 februari deel 1
 • 8 februari deel 2
 • Tijd: 13.30-16.00 uur inclusief pauze

Workshop Zelfzorg

Winterprogramma activiteit

Goede zelfzorg is belangrijk voor een zo goed mogelijk functionerend lichaam en voor een zo goed mogelijk functionerende geest. Als je goed voor je zelf zorgt, kun je het leven beter aan en heb je ook aan anderen meer te bieden. Maar is nou eigenlijk goede zelfzorg? En wat is goede zelfzorg voor jou? In deze workshop krijg je tips en trucs om jouw hele persoonlijke goede zelfzorg vorm te geven. 

 • Datum: 22 februari
 • Tijd: 13.30-16.00 uur inclusief pauze

Ambassadeurslunch

Terugkerende activiteit

PEERpoint is altijd op zoek naar ambassadeurs. Mensen die enthousiast zijn over het bevorderen van eigen regie in herstel en de kracht van peer support en die PEERpoint in de eigen omgeving willen promoten. Tijdens een gezellige, vrijblijvende gratis lunch  maak je kennis met PEERpoint. Je krijgt informatie over het wat, waarom, hoe, voor wie, wanneer en waar via een presentatie en een informeel vraag en antwoord gesprek met de ervaringsdeskundige medewerkers en de andere ambassadeurs. 

Ook voor begeleiders!                                          

 • 31 maart
 • Tijd: 12.00-13.00 uur
peerpoint herstelacademie

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, vacatures en ander nieuws door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ik wil graag elk kwartaal de nieuwsbrief van PEERpoint ontvangen.

Aanmelden
Contact

Gebouw De Wereldwaag
Wijnstraat 237                        
3311 BV Dordrecht

06-10152712
info@peerpointherstelacademie.nl
www.peerpointherstelacademie.nl