info@peerpointherstelacademie.nl

Persoonlijke verhalen

Voor hoop, steun en inspiratie

Herstelverhaal

Lenneke 

Een nieuw begin

Na mijn laatste opname in het psychiatrisch ziekenhuis realiseerde ik me dat ik iets moest doen, wilde ik niet meer opgenomen worden. Ik voelde veel onmacht over de manier waarop ik leefde. Ik zat maar en kwam tot niets. Ik durfde niet meer iets te willen. Bang voor nog meer pijn. Gevolg was dat ik een enorme kwaadheid ontwikkelde. Kwaad was ik op mijn besluiteloosheid en uitzichtloze situatie. Kwaad op de psychiatrie omdat ik vond dat ze me niet goed hielpen. Kwaad over het misbruik en de gevolgen die ik ervan ondervond toen ik het openbaar maakte. Ik uitte die kwaadheid niet. Die groeide diep van binnen.

Die kwaadheid is uiteindelijk mijn redding geworden. Ik kreeg er wonderbaarlijke energie door. Genoeg energie voor iets nieuws. Genoeg energie om naar het selectiegesprek voor de opleiding tot ervaringsdeskundige te gaan. Hoewel het zweet in mijn handen stond. En, ik bijna zeker dacht te weten dat het toch niets zou worden. Mijn verbazing was groot toen ik werd geselecteerd. Ik geselecteerd? Al 40 jaar en zulke gekke dingen gedaan de afgelopen jaren! Wat had ik toch een negatief zelfbeeld. Doordat ik geselecteerd werd ontstond er heel voorzichtig diep van binnen wat hoop. Dit bleek later het begin van mijn weg naar herstel!

Ik begon met angst en beven aan de opleiding. Na de miserabele jaren was ik mijn zelfvertrouwen volkomen kwijt. Ik was het zicht kwijt op wat ik nog wel of niet meer kon. Door de saamhorigheid tussen de deelnemers van de opleiding kwam het beste van mezelf aan de oppervlakte. Ik hoefde me nergens voor te schamen. We herkenden onszelf in elkaars verhalen. We pepten elkaar voortdurend op! En we corrigeerden elkaar soms stevig. Er waren wel eens strubbelingen, maar door die openheid naar elkaar toe gingen die ook weer snel over. De docente van de opleiding was een invoelende vrouw met kennis van de psychiatrie. Ze behandelde ons als gelijke en was bijna altijd aanspreekbaar. Na de opleiding vond ik direct werk als begeleider in een beschermde woonvorm. Weet je het gaat er niet om wat je gaat doen, als het maar iets is wat je alle moeite waard vindt om (weer) in beweging te komen. Bij mij was dat: weer gaan leren!

Lenneke is ervaringsdeskundige trainer/coach bij PEERpoint en bestuurslid van de Vereniging van Ervaringdeskundigen

Afscheidsbrief aan mijn verslaving

Helene

Hey, alles kapot makende, vervelende verslaafde ik.

Je bent al van kleins af aan bij mij. Vroeger wilde je nog leuke dingen met mij doen door buiten te spelen. Ook al was het slecht weer, we gingen toch. Toen ik ouder werd vond je het leuker om spannende dingen te gaan onderzoeken met mij. Toen zijn wij samen aan de drugs gegaan. In het begin was dit wel spannend en gezellig, maar al snel veranderde dat in ruzies met dierbaren en weglopen van huis. Na drie en een half jaar was ik eindelijk sterker dan jij en stopte ik met de drugs. Ik heb toen al onze schulden afbetaald en hard gewerkt. Ook in het werken nam jij weer de controle, doordat ik zoveel mogelijk ging werken om maar nergens bij stil te hoeven staan. Langzaam maar zeker nam jij weer steeds meer de overhand, zodat ik vaker naar de kroeg ging met vriendinnen en diensten op mijn werk ging weggeven aan anderen.

Toen kwamen we mijn ex-vriendin weer tegen en trapten we er samen in dat het nu anders zou gaan lopen dan de vorige keer. Echter bleek dat niet zo te zijn. Na al vele klappen te hebben gekregen kwamen we weer in aanraking met drugs. Toen was jij weer de baas in mijn leven. Alles heb je kapot gemaakt en niets liet je mij behouden. Na ruim twee jaar waarin je mij tot drie keer bijna dood hebt laten gaan, was ik je helemaal beu. En voor de eerste keer in bijna heel mijn leven ben ik je de baas geworden en heb ik mijn moeder gebeld. Gelukkig wilde zij mij nog een laatste keer helpen.

Ik heb de keuze gemaakt aan mijzelf te werken en sterker te worden, waardoor ik handvatten heb gekregen om met je om te gaan en boven je te blijven staan. Ik weet, je zult altijd aanwezig zijn en toch proberen mij zover te krijgen. Maar let op, alles kapot makende, vervelende verslaafde ik. Ik begin mijn gedragingen te zien en te herkennen, waarop ik actie onderneem en jij gaat het afleggen. Ik heb namelijk een nieuwe vriend gevonden die het wel goed met mij voorheeft en mij daarbij zal helpen en steunen. Dat is mijn hogere macht. Dus bij deze neem ik afscheid van jou!!!

BYE BYE ZWAAI ZWAAI EN TOT NOOIT MEER!!!

Helene is ervaringsdeskundige in de FACT teams van Yulius en trainer/coach bij PEERpoint

Liefdesbrief aan mezelf
Tamara

Lieve Tamara

Vrouw, wat hou ik veel van jou. Hier zijn we dan, 53 jaar en moeder van een geweldige inmiddels volwassen zoon. Wat heb je veel ingrijpende dingen meegemaakt! Een heroïneverslaving, een burn-out, allebei je ouders kort na elkaar verloren en onlangs nog je scheiding. Poeh, dat is allemaal niet niks en het is ook nog niet eens alles. 

Oké, je bent tegenwoordig voor het mooie misschien wat te zwaar. Dat was wel even wennen, omdat je in je jeugd en later in je verslavingsjaren altijd juist heel dun bent geweest. Maar het is zoals het is, en gelukkig hoef je inmiddels van jezelf niet meer zo nodig slank te worden. Je bent gewoon prima zo. Je hebt kraaienpootjes en kleine bruine ouderdomsvlekjes op je handen. Ook dat is niet erg, want het herinnert je aan je prachtige lieve moeder die je helaas al sinds 2014 moet missen. Zo’n lieve ga-door-het-vuur moeder, die jij nu voor je eigen zoon bent. 

Lieverd, ik vind je absoluut een prachtige vrouw. Niet op een Sophia-Loren-achtige manier, maar op een wauw-wat- heb-je-veel-te-bieden-aan-deze-wereld manier. Er zit een kracht in jou waar ik van onder de indruk ben. De rustige en wijze manier waarop je deze kracht inzet voor het goede vind ik bewonderenswaardig. Natuurlijk, je raakt soms overenthousiast en je schiet daardoor af en toe volledig uit de bocht, en dat is oké. Ook dat hoort bij jou. Het maakt je echt, en dat voelt goed! Je hebt een fonkeling in je ogen, waarvan ik nooit had durven dromen dat die weer terug zou komen. Je hebt zo hard gewerkt om mij te leren kennen. Je weet nu wat mij energie geeft en wat mij energie kost, waar ik goed en minder goed in ben, waar ik voor en waar ik tegen ben en je hebt ontdekt dat ik gezegend bent met vele talenten. Al mijn talenten zet je in om het leven voor anderen een beetje beter te maken. Je bent onvermoeibaar en optimistisch en dat vind ik geweldig aan jou. 

Wat je ook hebt geleerd, is om goed voor mij te zorgen. Je hebt mijn interne criticus omgebogen naar een liefhebbende coach, je durft op mijn ijzersterke intuïtie te vertrouwen ook tegen de stroom in, je komt voor mij op en je durft de meeste van mijn gevoelens te voelen en zelfs te tonen. Het blijft een uitdaging om te kunnen zijn met mijn vele en soms moeilijke gevoelens, maar ook daar word je steeds beter in.  Je bent mijn soulmate. De liefde van mijn leven. En ik hou van de combinatie die je maakt met je hoog gevoeligheid én je rockstar uitstraling. Alles past erin. Huilen, vallen en weer opstaan, kracht en humor, “kom maar bij me” en “do not mess with me!”. Het klopt gewoon. Alles mag er zijn. 

Tot slot wil ik je zeggen dat ik het heerlijk vind dat je ons huis zo opgeruimd houdt, dat je overal bloemen neerzet, en dat je zorgt voor heerlijke geuren en zachte stoffen. 

Nu ga ik stoppen, want ik moet pioenrozen voor je gaan kopen en de alcoholvrije champagne koud zetten, want lieverd, je verdient het!

Veel liefs,
Tamara

Tamara is ervaringsdeskundige projectleider van PEERpoint en trainer bij de Leger des Heils academie.

peerpoint herstelacademie

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, vacatures en ander nieuws door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ik wil graag elk kwartaal de nieuwsbrief van PEERpoint ontvangen.

Contact

PEERpoint Herstelacademie
Burg. de Raadtsingel 49-71  3311 JG Dordrecht   

06-10152712
info@peerpointherstelacademie.nl
www.peerpointherstelacademie.nl