info@peerpointherstelacademie.nl
Maak vrijblijvend een keer kennis met PEERpoint tijdens een lekker bakkie koffie of thee. Je krijgt informatie over het wat, waarom, hoe, voor wie, wanneer en waar via een presentatie. Hiernaast willen we je ook graag laten ervaren hoe het is om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen zoals we dat bij PEERpoint gewend zijn. Voor iedereen die geinteresseerd is in werken aan herstel in eigen regie. Ook hulpverleners zijn van harte welkom deel te nemen aan deze bijeenkomst.
Maak vrijblijvend een keer kennis met PEERpoint tijdens een lekker bakkie koffie of thee. Je krijgt informatie over het wat, waarom, hoe, voor wie, wanneer en waar via een presentatie. Hiernaast willen we je ook graag laten ervaren hoe het is om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen zoals we dat bij PEERpoint gewend zijn. Voor iedereen die geinteresseerd is in werken aan herstel in eigen regie. Ook hulpverleners zijn van harte welkom deel te nemen aan deze bijeenkomst.
Naast de verbale interactie bij PEERpoint waarbij we allerlei ervaringskennis uitwisselen, willen wij het lichaam ook niet vergeten. Letterlijk in beweging komen kan ook bijdragen aan herstel. Wandelen biedt een mogelijkheid om te verbinden. Waar geniet jij van tijdens een wandeling? Wat valt jou op? Waar ben je nieuwsgierig naar? Wat raakt jou? Lijkt het je leuk om in gesprek te zijn of misschien wel samen stil te zijn en tegelijkertijd lekker te lopen? Wandel dan mee!
Emoties willen allemaal gevoeld worden. Vaak zijn we geneigd om nare emoties af te wijzen of te onderdrukken. Want het is niet fijn om verdrietig, boos of angstig te zijn. Gevoelens afwijzen of onderdrukken heeft effect op je leven. In 8 bijeenkomsten gaan we emoties verkennen en erkennen en gaan we onderzoeken hoe je met ze mee kan bewegen. Wat willen jouw emoties vertellen? Welke emoties heb je weggestopt? In deze training is er aandacht voor voelen, ervaren, aankijken, spelen en ontdekken. We nemen de tijd om in te zoomen en uit te zoomen zodat er meer R U I M T E komt voor het grote geheel.
In deze workshop gaan we samen kijken hoe we woorden kunnen geven aan onze gevoelens en behoeften. Geinspireerd door de methodiek van Geweldloze Communicatie krijg je handvatten hoe je hierbij in verbinding kunt blijven met jezelf en de ander. Geweldloze Communicatie is een liefdevolle vorm van communiceren en is tegelijkertijd helder en duidelijk. Wil jij hier meer over leren? Kom dan naar deze workshop!
Je doet er toe! Wie ik? Ja jij! Wie heeft jou verteld dat dat niet zo is dan? Ach weet je… dat doet er nu juist niet toe. Alle grote dingen beginnen immers klein. Een baby wordt een volwassene, een zaadje wordt een kiem en vervolgens een plant en ook de liefde voor jezelf mag je vanuit het niets naar het iets brengen. Sta jezelf toe om te leren van jezelf te mogen houden. Ook al voelt het spannend en nieuw, want nieuw is niet hetzelfde als onmogelijk.
De letterlijke vertaling van codependentie is wederzijdse afhankelijkheid. In een wat negatievere formulering wordt wel gesproken van emotionele afhankelijkheid. Nog erger wordt het, wanneer de term "relatieverslaving" wordt gebruikt. In deze workshop gaan we de verschillende uitingen van codependentie met elkaar ontdekken. Want wat is codependentie nu precies voor jou? Hoe uit het zich in jouw leven? En wat zou je eraan willen en kunnen doen?
Buiten de lijntjes is meer ruimte
Want het leuke aan spoken word is dat je er alle kanten mee op kan. Dus voel je vrij! Gebruik je passie, verdriet of geluk. Jij bepaalt op welke manier jij woorden wilt geven aan wat jou raakt. Jouw gesproken kunstwerk kan een waardevolle bijdrage leveren aan je herstel. Hoe? Dat ga je ervaren bij deze inspirerende workshop!
In deze driedelige workshop gaan we ons zelfbeeld onder de loep nemen. Hoe kijk je naar jezelf en wat wil je daarin veranderen? Geloof je in je mogelijkheden, of zie je alleen je beperkingen? Ontdek hoe je een vertekend zelfbeeld kunt herstellen en jezelf opnieuw vorm kunt geven.
Transactionele analyse (TA) is een theorie over mensen, gedrag, interactie, communicatie en verandering. TA werd ontwikkeld in de jaren vijftig door Eric Berne, een Canadese psychiater. Berne was van mening dat psychologische begrippen voor iedereen toegankelijk moesten zijn. In communicatie kunnen zich situaties voordoen die niet gewenst zijn. Bij veel gesprekken die mis (dreigen te) gaan zijn emoties de oorzaak. Het gedragsmodel van de TA is een methode om deze situaties te analyseren. Ben jij op zoek naar meer inzicht in je eigen gedrag en communicatie en in dat van anderen? Kom dan naar deze interessante workshop.
Startdatum: 11 november
Vervolgdata: 18 en 25 november
Tijd: 10.00 - 12.30 uur incl. pauze
Locatie: Dordrecht
Aan je herstel werken en regie nemen over je leven is iets dat je kunt leren. Soms kan dat gaan met grote sprongen, soms is het millimeterwerk. Het tempo waarin het gebeurt is niet van belang. Het gaat om het effect dat het bij je teweegbrengt. In deze workshop gaan we met elkaar aandacht besteden aan diverse gebieden, zoals bijvoorbeeld vrije tijd en vrienden. Wat gaat er al goed in je leven en waar verlang jij nog naar herstel? Want zelf herstellen kun je leren!
Goede zelfzorg is belangrijk voor lichaam en geest. Als je goed voor je zelf zorgt, kun je het leven beter aan en heb je ook aan anderen meer te bieden. Maar wat is nou eigenlijk goede zelfzorg? En wat is goede zelfzorg voor jou? In deze workshop verzamelen we tijdens de eerste bijeenkomst tips en trucs en in de tweede bijeenkomst gaan we jouw eigen persoonlijke zelfzorgkaarten maken. Een tastbare reminder die je kunt gebruiken wanneer en hoe je zelf wilt.
Een winterdip kan het gevolg zijn van een verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme van je lichaam. In de lente en zomer voel je je prima, terwijl je je in de herfst en de winter minder vrolijk of zelfs somber voelt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je winterdip wat minder van invloed te laten zijn op je humeur. In deze workshop gaan we op zoek naar de beste tips (wij hebben er natuurlijk al een paar op papier gezet, gebaseerd op de ervaringen van peers ;)
Perfectionisme. Een woord met een gemengde lading. Er is op zich niets mis mee om iets ‘perfect’ te willen doen, maar we zijn wel mens. En binnen het mens zijn vervullen we diverse rollen: ouder, kind, vriend, vriendin, mantelzorger, werknemer, vrijwilliger en nog veel meer. Als we voor onszelf de lat te hoog leggen, is perfectionisme dan nog wel gezond? Het is maar net door welke bril je naar het leven en naar jezelf kijkt. Wil je weten hoe dit werkt? Dan ben je van harte welkom bij deze workshop.
Hoe krijg jij meer vat op je eigen herstel? In deze workshop gaan we in op de persoonlijke betekenis van herstel en hoe je jouw herstel kunt versterken. Een (gast) trainer vertelt zijn/haar herstelverhaal waarna er de mogelijkheid is tot vragen stellen. Daarna gaan we in groepjes met elkaar in gesprek op basis van een aantal vragen.
Je hebt al een tijdje het verlangen om een journal bij te houden. Bijvoorbeeld om de vorderingen in jouw herstelproces te kunnen teruglezen, om je te motiveren in moeilijke momenten. Toch komt het schrijven er maar niet van. Want waar moet je beginnen? Waar schrijf je over? Welke vorm kies je? Ga je elke dag schrijven of niet? In deze workshop krijg je waardevolle tips en trucs om nu echt eens te starten met journaling!
Een stigma is een schandvlek of brandmerk dat aan een bepaald persoon wordt gekoppeld (Wikipedia). De gevolgen van stigma zijn groot. Stigma verlamt. Stigma maakt klein. En uiteindelijk maakt stigma onzichtbaar. Stigma doet doelen verdwijnen en dromen verdampen. Bovendien maakt stigma bang. Bang om gezien te worden en bang om jezelf te laten zien. In deze workshop krijg je meer inzicht in de gevolgen van (zelf)stigma en ga je onderzoeken wat empowerment voor jou kan betekenen.
(Voorheen "Van stigma naar empowerment")
Coping is een mechanisme dat ons helpt om te gaan met stress. Of het nu gaat om kleine of grote levensgebeurtenissen, we ontwikkelen allemaal manieren om te overleven. In deze workshop gaan we kijken naar verschillende vormen van coping. We gaan onderzoeken hoe je jouw copingmechanismen kunt herkennen en waar je eventueel kunt bijsturen. Hoe kom je van ongezonde naar gezonde copingmechanismen?
Wanneer voel jij je gewaardeerd of geliefd? Wat laat jou zien dat een ander van je houdt? En hoe laat jij anderen zien dat je van hen houdt? Wanneer je niet dezelfde liefdestaal spreekt kan dat voor miscommunicatie zorgen. Wil je ontdekken wat jouw liefdestaal is en hoe je mogelijk ook de liefdestaal van een ander leert (her)kennen? Schrijf je dan in voor deze workshop.
Je leven kan soms uitdagend zijn. Je hebt niet altijd invloed op wat er gebeurt. Het kan interessant zijn om dan te onderzoeken of er dingen zijn waar je wèl invloed op hebt. We gaan aan de slag met verschillende tools op basis van het boek "Ja-maar wat als alles lukt?" van Berthold Gunster. Hopelijk krijg je zo een breder perspectief op de uitdagingen in jouw leven.
Wil jij wat meer inzicht in je grenzen? Wat zijn jouw grenzen eigenlijk? Wanneer lukt het je wel om je grenzen aan te geven, en wanneer niet? Hoe bewaak je je grenzen? In deze workshop gaan we op verschillende manieren op zoek naar de antwoorden op deze vragen.
Heb jij moeite met nee zeggen? Denk jij eerder aan anderen dan aan jezelf? Ben je jezelf hierdoor min of meer kwijtgeraakt? Wil je dat veranderen? Hoe vind je jezelf weer terug? Hoe kun je als jezelf leven in plaats van te leven als een kameleon die zich aan iedereen aanpast? Kortom, hoe leef je jouw eigen leven?
Elke laatste woensdagmiddag van de maand is er een mannengroep. Een veilige plek waar mannen met elkaar kunnen delen wat er gedeeld wil worden. De eerste 3 bijeenkomsten (dec/jan/feb) zijn open. Daarna wordt de groep gesloten.
Werken aan jezelf, zowel fysiek als mentaal is keihard werken. Dat kan oncomfortabel voelen, misschien wel meer dan je lief is. In het proces van herstel sta je altijd ‘aan’ en lekker in je vel… hoe voelt dat ook al weer? Vraag jij je af: wat betekent het nu echt voor mij om (weer) lekker in mijn vel te zitten Wellicht komen we tot helpende inzichten die jouw herstelproces kunnen verlichten.
Als je denkt aan Kerstmis, wat gebeurt er dan bij jou? Heb je er zin in? Hou je van de kerstsfeer? Of juist helemaal niet? Zie je er tegenop? Voelt het als een verplichting? Of ben je helemaal alleen? In deze workshop kijken we met elkaar naar de aankomende kerstdagen en proberen we handvatten te vinden om ons voor te bereiden op een zo aangenaam mogelijke kerstperiode.
Soms kom je door een ontwrichtende periode in je leven, voor je eigen gevoel tot niets. Terwijl dat 'tot niets komen' in werkelijkheid nodig kan zijn om te voelen en te zien wat je al bereikt hebt. We zijn vaak zo streng voor onszelf. Je wilt dingen opstarten, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Waar haal je de moed en de energie vandaan? Hoe overwin je eventuele angsten? In deze workshop gaan we hier afwisselend creatief en in gesprek met elkaar mee aan de slag.
Wij vinden het fijn om het jaar met elkaar af te sluiten. Om samen terug te kijken op 2024 én vooruit te kijken naar het nieuwe jaar, onder het genot van een heerlijke maaltijd! Want op oudjaarsdag is de ontbijttafel voor jullie gedekt. Ben jij erbij?
Regisseur Tom Shadyac praat met intellectuele en geestelijke leiders, zoals Desmond Tutu en Noam Chomsky, over wat er mis is met onze wereld. Hij probeert eveneens een antwoord te krijgen op de vraag hoe we deze kunnen verbeteren, alsook de manier waarop we er als mensen in leven.
Ben jij benieuwd wat beweging met je doet en hoe dit helpend kan zijn in je herstel? Kom dan naar deze workshop waar we samen gaan bewegen, op je stoel en voor je stoel. We hebben een leuk programma met leuke oefeningen, spelletjes en een hoop plezier. Geschikt voor iedereen!
Creativiteit kan zich op veel verschillende manieren uiten. Het kan je helpen om je focus te verleggen, of om even uit je hoofd te komen, om je gevoelens te uiten of om te ontdekken waar je van AAN gaat. In deze workshop ga je met verschillende materialen aan de slag om iets uit te beelden wat jou heeft geholpen in jouw herstel, wat belangrijk voor je is of wat jou nu steun geeft.
Zoek je bewijzen dat het leven fijn is, dan vind je ze meestal. Zoek je bewijzen dat het leven zwaar is, dan vind je die meestal ook wel. Uiteraard is het niet helemaal zo zwart/wit. Toch lijkt de stelling dat dat wat je aandacht geeft groeit, vaker wel waar dan niet waar te zijn. Hoe word je je meer bewust van waar je aandacht van moment tot moment naar toe gaat? Hoe kun je je aandacht bewust richten, en waar richt je het dan op om je beter te voelen? In deze workshop gaan we onder andere dit met elkaar onderzoeken.
Wanneer het leven je de nodige uitdagingen geeft kan het helpend zijn om te blijven kijken naar alles wat je wel hebt en kunt. En gelukkig is een dankbare houding een houding waarvoor je kunt kiezen. Het is misschien zelfs een houding die jouw draagkracht kan ondersteunen. In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over alles waar we dankbaar voor zijn. Mogelijk doe je inspiratie op om op verschillende manieren even stil te staan bij waar jij dankbaar voor bent.
(Voorheen "Dankbaarheid")
Wanneer het leven uitdagend is, zijn er vaak allerlei emoties. Niet iedereen vindt het even makkelijk om emoties aan de buitenwereld te laten zien. Dat kan onveilig voelen. Een manier om hiermee om te gaan is het opzetten van een masker. Maskers zijn er in allerlei vormen. Ze helpen je overleven. Soms komt er een punt in je leven dat je masker je meer kost dan het je oplevert. Je wilt je masker af zetten, maar hoe doe je dat als je al zo lang met een masker op loopt?
Wil jij gezonder leven? Dan is deze workshop wat voor jou! We gaan kijken naar voeding, beweging en activiteiten. Wat heb jij al ontdekt over voeding? Wat doet beweging voor jou? Welke activiteiten helpen jou om meer levenslust te ervaren of juist om meer in balans te zijn? Ook als je nog geen idee hebt wat je op deze vragen zou antwoorden, ben je van harte welkom bij deze leuke workshop!
Ken je dat? Van die situaties waarin je niet weet wat je moet zeggen? Achteraf weet je vaak precies wat je had willen zeggen. We gaan een persoonlijke toolbox maken met zinnen voor die situaties waarin je tot nu toe met je mond vol tanden stond. Misschien heb jij al standaard zinnen bedacht of ben je benieuwd naar wat anderen op zo’n moment zouden zeggen? Welke zinnen stop jij in jouw toolbox? Wees voorbereid!
(Voorheen "Be prepared")
Wat als je gedachten maar doorrazen? Alsof het voelt dat je er geen grip op hebt. Misschien ervaar je dat je veel piekert en verlang je naar meer rust in je hoofd. Herken jij je hierin? In deze workshop gaan we onderzoeken hoe je meer regie op je gedachten kunt krijgen.
Ben jij ook zo geprogrammeerd dat je onmiddellijk reageert op alles wat op je af komt? En dat je dan later spijt hebt van jouw reactie? In deze workshop gaan we, onder andere, onze automatische reacties onderzoeken zodat we ons er meer bewust van worden en daardoor kunnen kiezen welke reactie meer helpend is.
Accepteren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het valt niet altijd mee om het leven te nemen zoals het komt. Wat kost het ons als we vechten tegen dat wat er is gebeurd, dat wat er nu is of dat wat er misschien nog komt? Wat brengt het ons als we daar mee bezig zijn? En wat brengt het ons als we meer acceptatie hierop zouden kunnen ervaren? In het NU hebben we regie op onze keuzes, gedachten, gevoelens en gedrag. Hoe kunnen we meer leven vanuit acceptatie en flow en minder vanuit strijd en controle? In deze workshop gaan we dit met elkaar onderzoeken.
Duizenden jaren geleden stonden de Tolteken in het hele zuiden van Mexico bekend als 'wijze, geleerde vrouwen en mannen'. Het waren wetenschappers en kunstenaars die een samenleving hadden gevormd om de kennis en praktijken van de oude wijzen te onderzoeken en te behouden. De inzichten van de Tolteken hebben de potentie om je leven te transformeren omdat ze de vele beperkende en door jezelf opgelegde regels kunnen doorbreken. Bedrieglijk eenvoudig maar in werkelijkheid vol diepgang, kunnen de inzichten van de Tolteken je ondersteunen bij het geleidelijk aan herontdekken van je authentieke zelf, zodat je weer kunt zijn wie je ten diepste bent. Geïntrigeerd? Kom naar deze workshop en ontdek voor jezelf wat de inzichten van de Tolteken voor jouw leven kunnen betekenen.
Het kan zijn dat je denkt en voelt dat er in jouw leven (te) weinig te genieten valt. Deze workshop is een ontdekkingsreis met gesprekken en werkvormen om meer handvatten te vinden om te genieten in je leven.
(Voorheen "Enjoy")
Loyaal (trouw) zijn is een groot goed. Te veel loyaliteit kan ook leiden tot jezelf wegcijferen, te weinig tijd nemen voor jezelf of moeilijk "nee" kunnen zeggen tegen anderen. Met alle gevoelens die daar dan weer bij komen kijken. In deze workshop gaan we met elkaar onderzoeken hoe 'loyaal zijn' bij ieder van ons werkt en hoe we hier op een voor ons prettige(re) manier mee om kunnen gaan. Hoe loyaal ben jij eigenlijk naar jezelf?
"Waarom gaan de dingen zoals ze gaan en wat wil ik nou echt met mijn leven?" Ik wil zin in de dag, zin in mezelf zijn en zin om mijn leven ten volle te leven zoals ik wil. In deze workshop gaan we met elkaar stilstaan bij zingeving. Wat is zingeving voor jou? Hoe kom je er toe? Wat is de rol van inspiratie? Grote doelen en dromen mogen juist klein ontstaan. Om zo opnieuw betekenis te geven aan het pad dat jij bewandelt. En de toekomst hoopvol en met (zelf)vertrouwen tegemoet te kunnen treden.
Laat je verrassen in deze speelse herstel workshop! Met behulp van een echte bingomolen ontdekken we allerlei interessante dingen over ons eigen herstel en over het herstel van anderen. In een gemoedelijke sfeer waar zeker ook gelachen mag worden doe je nieuwe inzichten op en deel je jouw inzichten met anderen. En voor degene die het eerst zijn kaart vol heeft is er uiteraard een leuke attentie!
PEERpoint heeft de OKEE training speciaal ontwikkeld voor mensen die zich verder willen ontwikkelen op basis van hun eigen kennis en ervaring, voornamelijk vanuit het oogpunt van zingeving. Hoe kan ik met de ervaring en de kennis die ik heb opgedaan in het herstelproces meer zin geven aan mijn leven en eventueel aan het leven van anderen? Deze training van tien bijeenkomsten is geschikt voor mensen die al enige tijd in herstel zijn en die al wat afstand van de ontwrichtende ervaring hebben kunnen nemen.
In deze maatschappij worden we vaak overspoeld door keuzes. Doorgaan of stoppen? Blijven of weggaan? Wel of niet doen? Spreken of zwijgen? Ja zeggen tegen het ene lijkt automatisch nee zeggen tegen het andere. Je bewust zijn van je onderliggende overtuigingen EN van de vrijheid om te mogen bijsturen of van koers te veranderen kan hierbij helpen. Wel of niet naar deze workshop? Alweer een keuze ...
Met een groepje ervaringsgenoten kom je vier keer bij elkaar om inzichten op te doen en uit te wisselen over verslavingspatronen. In deze workshop gaan we verslaving heel breed verkennen. Het gaat dus niet alleen over de meest bekende verslavingen zoals alcohol en drugs. Waar kun je allemaal aan verslaafd zijn? Hoe kom jij aan dit patroon, en belangrijker, hoe ga jij ermee om of ben je er vanaf gekomen?
Wanneer je al wat langer worstelt met uitdagingen in je leven dan kun je het idee krijgen dat er iets ‘mis’ met je is. Verlang je ernaar om jezelf op een nieuwe manier te bekijken? In deze workshop gaan we het hebben over menselijke reacties op ongezonde situaties. Je bent van harte welkom!
De mens is een sociaal wezen, we hebben elkaar nodig om te bestaan. Toch kunnen relaties best ingewikkeld zijn. Of het nu een werkrelatie, romantische of vriendschappelijke relatie is. In deze workshop denken we na over wat er nodig is om gezonde relaties te hebben en te houden.
Wat is jouw verlangen? En wat houdt jou wellicht tegen om in de richting van jouw verlangen te bewegen? Een verlangen is heel persoonlijk en hoeft niet groots te zijn. Elk verlangen telt en is belangrijk om te onderzoeken. In deze workshop gaan we op verschillende manieren op zoek naar ons verlangen om daar op een creatieve manier vorm aan te geven. Zodat we ook echt in de richting van ons verlangen kunnen gaan bewegen.
In gesprek met de stilte, hoe gaat dat? Durf je stiltes te laten vallen? Durf je in stilte te zijn? Of heb je de neiging om alle stilte in te vullen? Word je zenuwachtig en ga je zomaar wat zeggen? In deze workshop kijken we naar de kracht van de stilte, de verschillende vormen van stilte en hoe je de stilte voor je kan laten werken. Kom en laat je uitdagen om op een nieuwe manier te spreken.
Ben jij soms ook zo hard tegen jezelf of naar anderen? Wat gebeurt er bij jou als je met zachtheid benaderd wordt? Hoeveel zachtheid ervaar je eigenlijk in de manier waarop je naar jezelf kijkt of tegen jezelf praat? Verlang je naar meer zachtheid? Ben je nieuwsgierig naar wat zachtheid in jouw leven zou kunnen opleveren. En wil je hierover met anderen van gedachten wisselen? Je bent welkom!
Trudy is een graag geziene gast bij PEERpoint. Deze winter komt ze weer langs met een nieuwe workshop. De inhoud staat nog niet vast maar je kunt er zeker van zijn dat het, net als de vorige keren, leerzaam en plezierig zal zijn. De workshops van Trudy lopen meestal snel vol dus geef je snel op.
Wat zijn herstelbevorderende activiteiten? In deze workshop wordt in spelvorm een groot aantal herstelbevorderende activiteiten aangereikt die je als handvat zou kunnen gebruiken in je eigen situatie. Het herstelspel draagt bij aan een levendige manier van inventariseren en is een middel tot verbinden. Ook wordt er specifiek aandacht gegeven aan ontspanning en het vaststellen van de eigen top 3 van herstelactiviteiten.
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, vacatures en ander nieuws door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
Ik wil graag elk kwartaal de nieuwsbrief van PEERpoint ontvangen.