info@peerpointherstelacademie.nl
PEERpoint wordt gerund door ervaringsdeskundigen. Het programma wordt ontwikkeld in samenwerking met de medewerkers, de vrijwilligers en de bezoekers. Peer-to-peer support bevordert het gelijkwaardig delen van kennis en ervaringen.
Bij PEERpoint is iedereen gelijk. Via peer support, trainingen, en allerhande activiteiten wordt aan eigen herstel en groei gewerkt en tegelijkertijd aan dat van anderen. Er wordt sociale, emotionele en praktische hulp aan elkaar geboden.
Het is onze missie om mensen, die te maken hebben met de gevolgen van een levensontwrichtende ervaring, door middel van peer support (steun van lotgenoten) en herstel bevorderende workshops en trainingen te versterken in hun eigen regie en herstelkracht.
Het uitgangspunt van PEERpoint is dat je het heft weer in eigen handen neemt, en het weer steeds normaler gaat vinden om zelf de regie te voeren over je leven. We gaan uit van de kracht van ervaringsdeskundigheid en peersupport, steunende en inzicht gevende contacten met ervaringsgenoten die weten waar het echt over gaat.
Het doel is om met elkaar en van elkaar te leren. Het weer normaal gaan vinden om elkaar te ondersteunen en de sterke ontwikkelingsmogelijkheid daarvan te ervaren. PEERpoint wil een stigma-vrije en genormaliseerde omgeving bieden waar eigen regie en wederkerigheid normaal is.
Het PEERpoint ervaringsdeskundigen team bestaat uit een projectleider en zes trainers.
Vrijwilligers ondersteunen de processen bij PEERpoint zoals bijvoorbeeld administratie, schoonmaken, koffie/thee zetten, bezoekers ontvangen, ontwikkelen en geven van workshops en trainingen.
Je welkom weten!
Als 67-jarige en net gepensioneerd, reageerde ik in 2020 op een vacature bij PEERpoint als ervaringsdeskundige trainer/coach. Wat schertste mijn verbazing dat ik werd aangenomen! De collega's vonden dat ik voldoende in huis had voor deze functie.
Mijn leeftijd was daar ondergeschikt aan. Ik zie het zelf als één van de belangrijke speerpunten van PEERpoint. Het gaat niet om leeftijd, cultuur of gender, of welke diagnose(s) je wel of niet hebt. Het gaat er om dat je in eigen regie wilt leren en wilt werken aan je herstel.
Het verschil tussen de GGZ en PEERpoint zit hem er volgens mij vooral in dat we bij PEERpoint de eigen regie versterken. We zeggen niet wat iemand moet doen. Iedereen is vrij om zelf te beslissen wat wel of niet goed is voor die persoon.
Bij PEERpoint blijven we uit diagnoses en kijken we naar wat er allemaal wel mogelijk is en niet naar wat er niet kan/mogelijk is. De bezoekers gaan hier met elkaar over in gesprek en helpen elkaar op die manier vooruit. Zo komen er vaak mooie dingen uit, die anderen weer helpen. Dus de kracht van eigen regie en peersupport, dat is waar volgens mij het verschil zit tussen PEERpoint en de GGZ.
Het allerleukste aspect van mijn werk bij PEERpoint vind ik dat ik MENS mag zijn en emoties mag hebben als iemand iets deelt wat mij raakt. Dat wij niks willen oplossen of snel fixen maar dat we een keuken aan ingrediënten aanbieden zodat de bezoeker zelf kan kiezen wat past, omdat ik geloof dat ik niet weet wat goed is voor de ander.
En soms weet de ander het ook niet meer. Door het rijke aanbod bij PEERpoint kan de bezoeker zelf het eigen onderzoek aangaan, en zijn wij voor hen een klankbord vanuit ervaring en praktijk, en dit verbindt. Hier zit zo’n kracht in. Ik ervaar, beleef en deel.
Als iemand die het belangrijk vindt om met anderen te verbinden, solliciteerde ik iets meer dan anderhalf jaar geleden bij PEERpoint als ervaringsdeskundige professional. Ik verwachtte dat de baan bij me zou passen en het leek me erg fijn om mijn ervaringskennis te mogen inzetten om de collectieve kennis van de bezoekers op te kunnen halen. Ik dacht dat zoveel kennis in één ruimte vooral de bezoekers op weg zou helpen. Nooit had ik verwacht dat ik zelf ook nog zo ontzettend veel zou leren van al deze verzamelde kennis.
PEERpoint heeft me ontzettend verrast. Daarnaast ervaar ik PEERpoint als veilige plek. En omdat ik deze veiligheid zo ervaar, ben ik met vallen en opstaan een prachtige ontwikkeling als professional doorgegaan. Er is voor mij niets zo krachtig als mens mogen zijn met elkaar. Gewoon zoals je bent. PEERpoint is voor mij een plek waar de complete mens helemaal zichzelf mag zijn. Ik hoop er nog meer te mogen en kunnen leren van mijn medemens. Aaron
Werken bij PEERpoint is voor mij levens bekrachtigend. Ik doe niet alleen zinvol werk dat me de broodnodige zingeving biedt, ik vind er ook acceptatie, herkenning, erkenning, uitdaging, verbinding, ontwikkeling en rust.
Ik mag in eigen regie mijn trainers stijl ontwikkelen, mijn vaardigheden uitdagen, onderuitgaan en door ontwikkelen.
Zodoende ontdek ik dat ik veel meer kan én wil dan ik vooraf had kunnen bedenken.
Ik kom hier op een onnavolgbare manier zodanig tot mijn recht, dat ik volledig mag en kan vertrouwen op mijn experimentele en onderzoekende natuur, die gevoed wordt door de veilige, warme sfeer die we gezamenlijk als trainers, coaches, vrijwilligers en bezoekers creëren. Ik blijf me met elke stap verwonderen over deze unieke plek waar ik volledig gezien word in al mijn eigenheid en kwetsbaarheid en ik me toch krachtiger voel dan ooit.
Wat ik iedereen wil vertellen is, dat we bij PEERpoint keer op keer zien dat we als mensen meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Herstel gaat vaak over universele thema’s als zelfliefde, zelfzorg, acceptatie, zingeving, gemeenschapszin, ruimte maken voor emoties, zelfvertrouwen, in actie komen etc. Te ervaren dat we niet alleen staan in onze verlangens naar een leuker leven, en ook niet in onze worstelingen met emoties, eenzaamheid, motivatie etc., is enorm steunend.
Te ervaren dat we echt gezien, gehoord en begrepen worden is helend. Te zien dat onze ervaringsgenoten keer op keer uit hun comfort zone stappen om bv. te oefenen met grenzen, nieuw gedrag, vers ontwikkelde moed en dergelijke is heel inspirerend, en geeft hoop dat herstel mogelijk is. Zo lang we kijken naar wat er allemaal nog wel, of wel weer kan en dat ook gaan doen, wordt dat wat er eventueel niet meer kan, of alleen nog maar “anders” kan, relatief minder zwaar. En daardoor wordt je leven lichter.
Lange tijd voelde ik mij een niets en een niemand. Mijn levenspad verliep zó anders dan dat van de mensen in mijn omgeving, dat ik een heleboel oordelen en afkeuring naar mezelf voelde.... en dat ik dat ook bevestigd zag door de buitenwereld. Duisternis en wanhoop alom. Totdat ik me bewust werd van de betekenis die ik geef aan mijn ervaringen.
Er was moed voor nodig om dit te veranderen en langzaamaan durfde ik weer IN het leven te stappen.Sinds een half jaar ben ik met veel plezier vrijwilliger bij PEERpoint. Voor mij betekent dit zingeving, essentieel voor mijn eigenwaarde en herstel.Ik voel me bevoorrecht om met en naast een deskundig team van trainers/coaches te staan, die vol liefde, passie en compassie dit mooie werk neerzetten!
In mijn herstel was ik toe aan de volgende stap; na een uitgebreide reis naar binnen is het tijd om meer naar buiten te treden. Ontdekken waar mijn kracht ligt in het contact met anderen en wat voor talenten ik kan benutten.
Vrijwilligerswerk bij Peerpoint biedt mij de mogelijkheid om tijdens deze zoektocht dichtbij mezelf te blijven en ondertussen geinsipireerd te raken door anderen.
De eerste keer dat ik bij PEERpoint kwam voelde ik mij
direct welkom, begrepen en gelijkwaardig. Ik heb heel
veel mogen leren tijdens mijn deelname aan de
workshops.
Maar ook in de tijd daarna heb ik mij bij PEERpoint kunnen blijven ontwikkelen.
Iedere keer weer krijg ik nieuwe inzichten en ga ik met veel
voldoening naar huis.
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, vacatures en ander nieuws door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
Ik wil graag elk kwartaal de nieuwsbrief van PEERpoint ontvangen.